اندیکاتور مکدی
اندیکاتور مکدی اندیکاتوری دنبال کننده روند و نشان دهنده مومنتوم است که برای مشخص کردن روند از دو میانگین متحرک نمایی با دوره ۲۶ و ۱۲ استفاده میکند و همین طور برای نشان دادن مومنتوم از یک میانگین متحرک ساده با دوره ۹ استفاده میکند که به عنوان صادر کننده سیگنال های خرید و فروش از آن استفاده می شود. اندیکاتور مکدی به ما کمک میکند تا خلاف روند ترید نکنیم. این اندیکاتور یکی از کاراترین اندیکاتورها برای مشخص کردن جهت فعلی قیمت و توان یا ضعف قیمت در ادامه روند کنونی است.
از تایم ۲ دقیقه و ۶ ثانیه این ویدئو آقای گلشاهیان استفاده از اندیکاتور مکدی را روی چارت توضیح می دهند.
در اندیکاتور مکدی خطوط میله ای خط مکدی یا Main گفته می شود و اختلاف میانگین متحرک ها با دوره های ۱۲ و ۲۶ است:
EMA12 - EMA26 = Main MACD
خط ساده در اندیکاتور مکدی خط سیگنال نام دارد. لازم به ذکر است که با کمک اندیکاتور مکدی می توانیم خطاها و اشتباهات خودمان را فیلتر کنیم
چگونگی استفاده از MACD
- برای تعیین جهت روند ( با توجه به موقعیت مکدی نسبت به خط صفر)
- برای صدور سیگنال های خرید و فروش
- برای تشخیص کم شدن قدرت روند، احتمال برگشت روند و واگرایی ها
۱ استفاده برای تعیین جهت روند Trend Determination
از تایم ۱۰ دقیقه و ۲ ثانیه این ویدئو آقای گلشاهیان استفاده از اندیکاتور مکدی برای تعیین جهت روند را روی چارت توضیح می دهند.
عبور خط مکدی از خط صفر نشانه تغییر روند است. زمانی که خط مکدی بالای خط صفر است به معنی وجود روند صعودی و زمانی که خط مکدی زیر خط صفر باشد به معنی وجود روند نزولی است. به دلیل تاخیر میانگین متحرک نسبت به قیمت، در لحظه تغییر جهت روند نمی توان از مکدی تائید گرفت. با استفاده از دو تایم فریم می توانیم روند را بهتر تشخیص دهیم. به این صورت که اگر در تایم فریم بالاتر مکدی بالای خط صفر بود ولی در تایم فریم پایینتر مکدی زیر خط صفر بود یعنی روند کلی صعودی است. ولی در تایم فریم پایینتر موقتا روند نزولی داریم و شاهد اصلاح بودیم پس احتمالا قیمت مجددا بالا خواهد رفت.
۲. برای صدور سیگنال های خرید و فروش Buy and sell Signals
از تایم ۱۶ دقیقه و ۳۲ ثانیه این ویدئو آقای گلشاهیان استفاده از اندیکاتور مکدی برای صدور سیگنال های خرید و فروش را روی چارت توضیح میدهند.
نکته مهم: لطفا دقت کنید که بیان این مطالب برای گرفتن سیگنال فقط جنبه آموزشی دارد.
شیب خط مکدی برای گرفتن سیگنال بسیار مهم است. یکی از نقاط ورود به معامله تقاطع خط مکدی و خط سیگنال است. زمانی که میله های تشکیل دهنده قله ارتفاع کمتری را ایجاد کردند نشانه تغییر روند است.
البته نباید فراموش کرد که استفاده صرف از اندیکاتور ها می تواند زیان ده باشد. تاخیری بودن اندیکاتور ها باعث می شود که همیشه سیگنال های آنها دیرتر صادر شود.
٣. برای تشخیص واگرایی Divergence Recognition
یکی از موارد استفاده از مکدی استفاده برای تشخیص واگرایی است. و همچنین برای تشخیص کم شدن قدرت روند و احتمال برگشت روند نیز استفاده از این اندیکاتور کاربرد دارد و مناسب است.
واگرایی چیست؟
در تحلیل تکنیکال، هرگونه تفاوت جهت حرکت بین قیمت و اندیکاتور، واگرایی نامیده می شود. در واقع زمانی که جهت حرکت اندیکاتور خلاف جهت حرکت قیمت یک کالا یا جفت ارز باشد. به اصطلاح میگویند در آن کالا یا جفت ارز واگرایی رخ داده است. واگرایی یکی از نشانه های احتمال خستگی قیمت و احتمال تغییر مسیر قیمت در جهت عکس مسیر فعلی است.
از تایم ۲۷ دقیقه و ۱۹ ثانیه این ویدئو آقای گلشاهیان استفاده از اندیکاتور مکدی برای تشخیص واگرایی را روی چارت توضیح می دهند.
برای تشخیص واگرایی می توان از اندیکاتور RSI هم استفاده کرد.
واگرایی ها به دو دسته تقسیم می شوند:
واگرایی معمولی (RD)
واگرایی معمولی زمانی تشکیل می شود که قیمت، یک قله یا کف جدید می سازد ولی اندیکاتور قادر به ساختن قله یا کف فراتر از قله یا کف قبلی خود نیست. واگرایی معمولی خود به دو نوع تقسیم می شود:
۱٫ واگرایی معمولی مثبت:
در کف ها و زمانی که قیمت کف قبلی را رد می کند ولی اندیکاتور نمی تواند کف قبلی خود را رد کند تشکیل می شود، در این حالت احتمال تغییر جهت قیمت به سمت صعود و مثبت وجود دارد و به همین دلیل به آن +RD گفته می شود.
RD+ or Bullish Divergence
۲. واگرایی معمولی منفی:
در سقف ها و زمانی که قیمت سقف قبلی را رد می کند ولی اندیکاتور نمی تواند سقف قبلی خود را رد کند تشکیل می شود. در این حالت احتمال تغییر جهت قیمت به سمت نزول و منفی وجود دارد و به همین دلیل به آن -RD گفته می شود.
از تایم ۳۲ دقیقه و ۶ ثانیه این ویدئو آقای گلشاهیان استفاده از اندیکاتور مکدی برای تشخیص واگرایی معمولی را روی چارت توضیح می دهند.
واگرایی مخفی (HD)
واگرایی مخفی عملا عکس واگرایی معمولی است و زمانی تشکیل می شود که اندیکاتور از نظر ساخت کف یا سقف جدید نسبت به قیمت تقدم دارد. واگرایی مخفی خود به دو نوع تقسیم می شود:
١. واگرایی مخفی مثبت (+HD):
در کف ها و زمانی که اندیکاتور کف قبلی را رد می کند ولی قیمت کف قبلی خود را رد نمی کند تشکیل می شود.
۲. واگرایی مخفی منفی (-HD):
در سقف ها و زمانی که اندیکاتور سقف قبلی را رد میکند ولی قیمت سقف قبلی خود را رد نمیکنند تشکیل می شود.
از تایم ۴۵ دقیقه و ۴۸ ثانیه این ویدئو آقای گلشاهیان استفاده از اندیکاتور مکدی برای تشخیص واگرایی مخفی را روی چارت توضیح می دهند.
در واگرایی مخفی قیمت به ادامه روند قبلی خود تمایل دارد ولی در واگرایی معمولی قیمت خستگی خودش را نشان میدهد. در واگرایی مخفی قیمت باید حتما با تغییر فاز تائید بدهد. این تغییر فاز به صورت تغییر ناحیه مثبت و منفی اندیکاتور مثلا مکدی است. بنابراین واگرایی مخفی تائید کننده روند خودش است. در مثال های آقای گلشاهیان از اندیکاتور مکدی استفاده شده است و بین دو قله ای که از آنها برای تشخیص واگرایی مخفی استفاده شده است. قله یا قله هایی در ناحیه ی مخالف مکدی وجود دارد. در +HD قله های مکدی در ناحیه منفی هستند و در -HD قله های مکدی در ناحیه مثبت هستند. مکدی قابلیت تبدیل به اسیلاتور را هم دارد یعنی می توانیم حد بالا و پایین برایش تعریف کنیم.
یکی از هدف های تریدرها استفاده از چارت بدون اندیکاتورهاست که این امر فقط با تمرین و تکرار زیاد قابل دستیابی است.
ترکیب واگرایی و تحلیل تکنیکال
از تایم ۵۵ دقیقه و ۳۹ ثانیه این ویدئو آقای گلشاهیان ترکیب واگرایی و تحلیل تکنیکال را روی چارت توضیح میدهند.
لازم به یادآوری است که نمی توان از واگرایی ها به تنهایی برای گرفتن پوزیشن استفاده کرد بلکه یکی از تائیدها می باشد. و در صورت رخ دادن سایر تائیدها مثلا شکستن خط روند و کندل فرمیشن می توان اطمینان بیشتری پیدا کرد. از واگرایی ها می توان به همراه تحلیل تکنیکال مانند خطوط روند به صورت ترکیبی استفاده کرد.
در واگرایی معمولی حتما باید قله های مکدی پشت سر هم باشند. اگر قیمت نزدیک خط روند باشد و واگرایی معمولی در مکدی در حال شکل گرفتن بود نباید در جهت روند پوزیشن گیری کرد. و باید منتظر ماند و در صورتی که خط روند شکسته شد و واگرایی معمولی تکمیل شد. و کندل فرمیشن هم تائید داد می توان وارد پوزیشن عکس روند قبلی شد که تغییر فاز مکدی تائیدی بر درستی پوزیشن ما خواهد بود.
وقوع واگرایی ها در زون های همپوشانی فیبوناچی بسیار مهم است. کم شدن مومنتوم تائید دیگری بر درستی واگرایی است. برای تشخیص واگرایی می توان از شکست روند تایم فریم پایینتر هم کمک گرفت. نباید فراموش کرد تا زمانی که شکست روند تائید نشده است گرفتن پوزیشن خلاف روند ریسک بالایی دارد. حتما ابتدا باید با تحلیل تکنیکال نقاط و زون های مهم را تشخیص داد سپس واگرایی را زیر نظر قرار داد در غیر اینصورت واگرایی گول زننده خواهد بود.
در فصل بعدی یکی از معروفترین آندیکاتورها یعنی فصل ۱۶: RSI آموزش داده خواهد شد