مقدمه
پترن ها یا الگوهای فیبوناچی الگوهای رایجی از نسبت های فیبوناچی هستند که از همپوشانی نسبت های مختلف دو یا چند موج به دست می آیند. این الگوها که جزو رایجترین الگوهای رفتار قیمت در بازارهای مالی هستند به سه دسته اصلی و هر دسته به ۲ الگو تقسیم می شوند:
دسته اول: الگوهای فیبوناچی سه موجی:
الگوی اول: زیگزاگ کامل یا AB= CD
الگوی دوم: الگوی سه درایو Three Drive Pattern
دسته دوم: الگوهای چهار موجی داخلی یا کوچتر از موج اول:
الگوی اول: الگوی گارتلی
الگوی دوم: الگوی خفاش یا بت
دسته سوم: الگوهای چهار موجی خارجی یا بزرگتر از موج اول:
الگوی اول: الگوی پروانه
دسته اول: الگوهای فیبوناچی سه موجی
الگوی اول: زیگزاگ AB = CD
فرض می کنیم موجی داریم که از نقطه A تا B کشیده شده است و اصلاحی این موج تا نقطه C و محدوده درصدهای فیبوناچی . ۶۱٫۷۸ یا ۷۸ باشد، سپس تا نقطه D ادامه پیدا کرده است که نسبت به موج دوم یعنی BC به اندازه ٪۱۲۷ یا ۱۶۱ و علاوه بر این به اندازه ٪۱۰۰فیبوناچی اکستنشن موج اول یا همان AB می باشد، این دو درصد فیبوناچی یک زون برگشتی به ما میدهند که احتمال برگشت از این زون را بسیار زیاد میکند.
همچنین با کلیک در اینجا آموزش این الگو را می توانید از طریق مدرس دیگر مشاهده نمایید
اگر موج برگشت خورده از نقطه D به سمت بالا باشد این الگو را ABCD Bullish Pattern و اگر موج برگشت خورده از نقطه D به سمت پایین باشد این الگو را ABCD Bearish Pattern می نامند که دقیقا عکس الگوی ABCD Bullish Pattern است (شکل ۱۰۹).
از تایم ۶ دقیقه و ۱۶ ثانیه این ویدئو آقای گلشاهیان مثال هایی از الگوی زیگزاگ را روی چارت توضیح می دهند.
الگوی دوم: الگوی سه درایو Three Drive Pattern
فرض می کنیم موجی داریم که یک کف در نقطه ۱ ساخته است و کف دیگر آن در نقطه ۲ و به اندازه ۱۲۷ یا ۱۶۱ فیبوناچی موج دوم (موج اصلاحی اول) تشکیل خواهد شد. و مجددا قیمت کف دیگری در نقطه ۳ و به اندازه ٪۱۲۷ یا ۱۶۱ فیبوناچی موج اصلاحی دوم خواهد ساخت در این صورت الگوی سه درایو Three Drive Pattern ساخته خواهد شد و در نقطه ۳ احتمال برگشت بسیار زیاد می باشد.
اگر موج برگشت خورده از نقطه ۳ به سمت بالا باشد این الگو را Bullish و اگر موج برگشت خورده از نقطه ۳ به سمت پایین باشد این الگو را Bearish مینامند (شکل ۲۰۹).
از تایم ۱۲ دقیقه و ۵۰ ثانیه این ویدئو آقای گلشاهیان مثال هایی از الگوی سه درایو را روی چارت توضیح می دهند.
دسته دوم: الگوهای فیبوناچی چهار موجی کوچکتر ازموج اول
الگوی اول: الگوی گارتلی Gartley Pattern
فرض میکنیم موجی داریم از نقطه X تا A و موج دوم (اصلاحی موج اول) تا نقطه B و۶۱٫۸% فیبوناچی موج اول کشیده شده است. موج سوم تا نقطه C و به اندازه ۳۸% تا ۸۸% موج دوم بوده که طیف وسیعی از درصدهای فیبوناچی را شامل می شود. سپس موج چهارم تا نقطه D و به اندازه ٪ ۱۲۷ تا ۱۶۱ موج سوم اصلاح خواهد شد. و این نقطه D با درصد ٪۷۸ موج اول همپوشانی کند که یک محدوده برگشتی برای ما خواهد ساخت. و قیمت از آنجا برمی گردد.
اگر موج برگشت خورده از نقطه D به سمت بالا باشد. این الگو را Bullish و اگر موج برگشت خورده از نقطه D به سمت پایین باشد. این الگو را Bearish می نامند (شکل ۳۰۹).
از تایم ۲۰ دقیقه و ۲۱ ثانیه این ویدئو آقای گلشاهیان مثال هایی از الگوی گارتلی را روی چارت توضیح می دهند.
الگوی دوم: الگوی خفاش Bat Pattern
الگوی خفاش شباهت زیادی به الگوی گارتلی دارد. تفاوت آنها در موج دوم (اصلاحی موج اول) است که نسبت به الگوی گارتلی اصلاح کمتری دارد. و تا نقطه B و به اندازه ٪۳۸ تا ٪۵۰ فیبوناچی موج اول اصلاح می شود.
موج سوم تا نقطه C مطابق الگوی گارتلی به اندازه ٪۳۸ تا ۸۸٪ موج دوم بوده که طیف وسیعی از درصدهای فیبوناچی را شامل می شود.
و همین طور نقطه D که انتهای موج چهارم است با الگوی گارتلی متفاوت است و بیشتر اصلاح خواهد شد. و تا ۱۶۱٪ تا ٪ ۲۶۱ فیبوناچی موج سوم کشیده خواهد شد. و این نقطه D باید با درصد ۸۸ موج اول همپوشانی کند که یک محدوده برگشتی برای ما خواهد ساخت. و قیمت از آنجا برمی گردد.
اگر موج برگشت خورده از نقطه D به سمت بالا باشد این الگو را Bullish و اگر موج برگشت خورده از نقطه D به سمت پایین باشد. این الگو را Bearish می نامند (شکل ۴۰۹).
در هر دو الگوی گارتلی و خفاش موجهای دوم و سوم و چهارم درون موج اول جای می گیرند و از آن بیرون نمیروند. توجه به این نکته تشخیص این دو الگو از الگوهای بعدی را راحتتر میکند.
از تایم ۳۱ دقیقه و ۵۷ ثانیه این ویدئو آقای گلشاهیان مثال هایی از الگوی خفاش را روی چارت توضیح می دهند.